Mobiliteitstrends voor 2019: digitalisering én verdere verduurzaming

By 14 januari 2019 blog

Overal lijkt het terug te komen: verduurzaming. Telkens komt het terug in de actualiteit: de EU houdt zich ermee bezig en demonstraties vinden plaats in België en in Frankrijk. Allemaal vanwege de duurzaamheidsdiscussie.

Dit heeft gevolgen voor de mobiliteit. Gemeenten weren steeds vaker auto’s uit de binnenstad. Iets wat kansen biedt voor andere vervoersvormen zoals fietsen of elektrische vervoersvormen.

Toch ligt de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland nog achter op bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Frankrijk. Zo rijden er in Parijs volop e-scooters en zijn er diverse aanbieders van elektrische steps. Deze kunnen je overal ophalen door middel van een app en kunnen je vervolgens overal ook weer afzetten.
In Nederland wordt dit helaas nog tegengehouden door onze regelgeving.

Data

‘Om nu al aan de slag te gaan moeten overheden meer sensoren gebruiken en de data die daaruit voortkomt beter gaan gebruiken’, aldus Herman Spekman (Business Development Manager – Spie). ‘De luchtvervuiling, de geluidsoverlast, alles is door iedereen te meten. Zo’n elektrische step bijvoorbeeld kun je ook tracken en tracen en die data slim gebruiken.’
Bij OQ Parking Solutions maken we al gebruik van dergelijke data. Na het verzamelen hiervan wordt de data omgezet in informatie en op basis daarvan ontwikkelen we programma’s die het leven makkelijker maken. Door verschillende databronnen slim te combineren, wordt het makkelijker om sturing te geven aan het reis- en daarmee parkeergedrag van de mobiele mens. We zien dat in de dagelijkse praktijk al gebeuren. We gebruiken bijvoorbeeld informatie uit parkeersystemen om de daadwerkelijke bezetting in de toekomst te voorspellen en anders in te zetten.

Toekomst

Filosoferend over de toekomst is dit alles pas het begin volgens Paul Bloemen, mede-eigenaar van OQ Parking Solutions. ‘Straks denk je na over een activiteit en vertel je aan je persoonlijke, digitale assistent dat je zin hebt om uit eten te gaan. Of dat je iets leuks met je partner wilt doen. Deze assistent is een veel geavanceerdere vorm van de smartphone die we nu allemaal hebben. Deze regelt kaartjes voor een event of boekt een restaurant dat bij jouw smaak past en regelt meteen het vervoer. Een voertuig pikt je op en zet je af, zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming. Daarna rijdt de auto door naar een parkeerterrein – of misschien een laadhub waar een gereserveerde laadpaal staat. Na een ultrasnelle oplaadsessie gaat de auto op weg naar de afgesproken pick-up spot. Betalen gaat via de blockchain met een eigen Mobility Coin. Daar komt geen betaalautomaat meer aan te pas.’

Weten wat OQ voor jou kan betekenen in 2019?

Stel je vraag aan ons